Как да преодолеем омразата, която ни пречи?

Мария

Здравейте, приятели! Днес искам да си поговорим за нещо, което според мен е много важно за съвременния човек, а именно: как да бъдем айляци.

Преди всичко айляк е състояние на духа, не определено действие. По-известно е сред пловдивчани, но и всички останали българи могат да бъдат айляци. Сега ще се опитам да да дефинирам какво значи да бъдеш айляк.

Първо:

Много е важно да не обръщаш внимание на злобарите или тъй наречените хейтъри. Има хора, които говорят, просто защото обичат да чуват гласа си. Дали ще наранят някого с изказванията си, на тях въобще не им пука. Следователно на нас трябва ли да ни пука за тях? Верен отговор: естествено, че не. Ако искаме да бъдем истински айляци трябва да се абстрахираме от хапливи подмятания и злобни забележки.

Второ:

Ако искате да се станете истински айляк, няма как – ще трябва да дойдете до Пловдив и да се слеете с баш айляците. Както се вика, те са пичове и ще Ви приемат в своите редици. Самата атмосфера в града под тепетата предразполага всеки да стане айляк.

Трето:

Намерете си приятели айляци. Честно да Ви кажа, в Пловдив се намират под път и над път. Как да ги разпознаем? Много просто, обичат да си почиват, често не вземат нищо насериозно, обичат големите компании и обикновено са шумни. С тях е много весело, а стане ли дума да се свърши някаква работа, трябва да им напомняте поне по 1000 пъти, ако държите да се направи. Като цяло са душа хора. Дето се вика: вятър ги вее на бял кон. Айляк работа.

Четвърто:

Айляците не се тревожат за глупости! Животът на един айляк е изключително вълнуващ. Той не познава кога някой му прави забележка, защото за него всичко е розово. Когато някой му повиши тон, той остава равнодушен и не отвръща на свой ред. От друга страна, човекът отсреща или се настървява още повече, затова, че айлячето не му обръща внимание, или рязко сменя тона към по-мек. Така или иначе, на айляк човек не му пука, той не си слага на сърце подобни дреболии.

Сега ще Ви разкажа една истинска история от моя живот, която свидетелства за вроден айляк. Един ден бях се запътила към гарата, но за да стигна по-бързо (обикновено винаги закъснявам – още 1 признак на айляк) хванах автобуса. Там се натъкнах на доста заядлива кондукторка, на която явно светът беше крив и реши да си го изкара на мен. Дойде при мен, за да ѝ дам пари за билетчето и ми се разкрещя защо съм ѝ давала жълти стотинки (истината е, че ми бяха точно изчислени за автобусен билет и за билет за влака. С други пари не разполагах. Ех, студентски живот.) Аз бях много изненадана, защото дори и жълти, това са пари и щом все още са в обръщение, не би трябвало да има проблем да плащам с тях където и да било. Жената обаче започна да крещи, че и тежали, не можела да мъкне килограми сторинки по цял ден и т.н. (неайляк :D) Аз обаче като един себеуважаващ се айляк ѝ казах спокойно, че нямам други пари. Не пожелах да влизам в спор, защото това не е в стила ми. Жената продължи да мрънка и да се кара, но след като видя, че няма да ѝ обърна никакво внимание се махна от мен и се успокои. Без да съм психолог или да разбирам кой знае колко от психология успях да не вляза в спор, защото победител там няма. Това е илюстрация на айляшкото в човека.

Пето:

Айляците обичат природата и се радват на животинките. Те забелязват дори и най-дребните неща и умеят да им се радват.

Шесто:

Айлякът е добронамерен. Според него всички хора са добри и понякога това му изиграва лоша шега.

 

Седмо:

На айляка не му пука, ако без да иска попадне в неудобна ситуация. Той е твърде широко скроен, за да обръща внимание на подобни неща, че дори му е забавно, ако направи нещо идиотско.

 

Както Ви казах, да си айляк не е лесно, но пък е доста готино за хората около него. Той не пречи с присъствието си, а внася цвят в сивото ежедневие на неайляците. И нека обобщим какво е да си айляк. Широкоскроен човек, който не обича свадите, а обича разходки сред природата с любимото куче, мислещ позитивно и не позволяващ на негативните хора да му влияят, то това е АЙЛЯК. Ако смяташ, че съм пропуснала да опиша някоя отличителна черта на айляка, сподели я с мен в коментарите.

Всичко най-айляшко!

 

Мария J

Споделете статията със своите приятели, ако Ви е харесала.