На 50 г. с досадна работа – как да променим това?

На 50 г. с досадна работа – как да променим това?

Мария

Здравейте, приятели! Случвало ли Ви се е да станете сутрин от леглото и само при мисълта, че трябва да ходите на работа Ви се иска да си пуснете куршум в главата? Е, на мен ми се е случвало! Какво направих ли? Напуснах! Защо трябва да си причиняваме подобен дискомфорт, при положение, че по всяко време можем да си намерим работа, която ще вършим с удоволствие? Знам, че повечето от Вас не мислят като мен, но в тази статия смятам да Ви покажа защо съм на това мнение.

 • Може би повечето от Вас се притесняват и си мислят, че щом са на средна възраст, то те няма да си намерят работа изобщо. Истината е, че не е точно така. Когато докажете на работодателя, че сте достатъчно квалифициран, няма как да Ви откаже. В момента на пазара на труда е пълно с некадърни и необразовани хора, които искат да получават голяма заплата, а да стоят по цял ден и нищо да не правят. Ако Вие не сте от тях, няма страшно, ще Ви вземат.
 • Има глад за специалисти. Ако Вие сте работили 10-15 г. в дадена сфера, то определено се считате за специалист и можете да си намерите много по-високоплатена работа, където и да попитате. Положението е наистина страшно. За пример ще Ви дам мястото, което освободих. Търсеше се човек за него, още докато работех във въпросната фирма, но към днешна дата, вече 3-4 месеца от напускането ми, там все още не е назначен заместник, а аз не бях от най-незаменимите кадри на фирмата. Направете си изводите.
 • Както всички знаем, България е малка страна, в която няма кой знае колко много хора. Да не говорим, че в момента циганите може и да са повече по численост от нас. Та, знаем също, че циганите, в по-голямата си част, са неграмотни. Ако се стигне до избор между човек, който е грамотен и такъв, който едва говори български, кой биха избрали според Вас? Прави сте, биха избрали този, който говори родния ни език и има елементарна обща култура.
 • В зората на Демокрацията доста държавни предприятия бяха затворени. Към момента пазарът на труда се държи предимно от частния сектор и държавата има много малък дял в него. Частните предприятия непрекъснато се разрастват, а щом се разрастват, следователно имат нужда от кадри. Друг е въпросът дали Вие бихте се съгласили на предложените условия. Все пак нещата са се променили доста – вече не сме при комунизма! Работа има, хора няма! Затова навсякъде ще Ви приемат с отворени обятия.
 • Надомна работа. Истината е, че не съм много наясно кои предложения са лоялни и дали плащат редовно, защото не съм прибягвала до подобни занимания, но Ви предупреждавам, ако опитвате подобно нещо, да се разровите щателно и да се запознаете с това, защото има вероятност да не Ви платят за положения труд.
 • Винаги можете да започнете да работите на свободна практика. Много по-хубаво е, отколкото да ходите на работа и да имате началник, който да Ви крещи и да недоволства непрекъснато. Друг плюс на това е, че можете да ставате и да си лягате, когато си поискате. Не бързате за никъде, можете да я карате по-полека, да излизате навън, когато Ви скимне. За някои хора е минус, че не се срещаш с хора, но за мен това си е плюс, защото във фирмата, в която доскоро работех, хората ме натоварваха и всеки ден имах главоболие. Познайте дали скоро ме е боляла главата или съм била изморена. Правилно, не ми се се е случвало, дори ми е трудно да се изморя, а правя повече неща, отколкото когато ходех на работа в офис.
 • Можете да откриете собствен бизнес. Да, прави сте, звучи много лесно. Истината е, че преди да го направите, има много неща, които трябва да научите. Обаче няма страшно, аз вярвам във Вас и знам, че ще се справите. Нали знаете? Единствената пречка пред самите нас сме НИЕ! Затова се пуснете по течението, пък каквото сабя покаже. Какво ли си казвате: „Лесно ти е на теб, ти си само на 26, виждаш всичко през розови очила“? Прави сте, точно така правя, затова ми се получават нещата, знам, че ще се получат, не е важно как. Слагайте розовите очила и заедно да покоряваме върхове. 🙂
 • Превърнете хобито си в бизнес. Винаги съм се чудила на своите родители – те са на средна възраст и от работа нямат време да си починат. Могат много неща и обичат да правят много неща. Само като ги гледам отстрани измислям сума ти бизнес стратегии, но те не искат да ме чуят, за което не им се сърдя – все пак всеки решава сам как да живее живота си. Та, ако имате градинка на село, ако ще и в града, и обичате да се занимавате с овошки, ами мисля, че е добра идея да отворите вратата на двора и да продадете част от продукцията. Ако сте дърводелец, направете си страница във Фейсбук и там се свързвайте с хората за поръчки. В днешно време не е нужно да имаш помещение, за да правиш бизнес (зависи от бизнеса), трябват ти само правилните хора в Интернет и си готов. Сигурна съм, че пак си казвате: „Тая пък и тая, много ги разбира нещата!“. Истината е, че в началото е трудно, но нима не Ви беше трудно, когато се учихте да четете – полека-лека всичко се случва, стига да сме последователни и да не се отказваме. Та, такива ми ти неща…
 •  
 • Сигурна съм, че има нещо, което съм пропуснала, но това са основните неща, за които се сещам. Можете да работите където и с когото си пожелаете, само трябва да го кажете на най-важния човек в живота си – САМИТЕ СЕБЕ СИ. Вие сте хората, които си поставяте ограничения, затова, ако нещо не Ви харесва, опитайте се да го направите по Ваш вкус, без много да му мислите. Съжаляваме само за нещата, които не сме опитали да направим. Бъдете себе си и гледайте смело напред. Ако имате препоръки и допълнения към статията, не се притеснявайте да ги споделите с мен и читателите на блога в коментарите отдолу. Ще се радвам да видя и друга гледна точка.
 • Поздрави и чудесен ден!
 • С обич: Мария 🙂

Споделете статията със своите приятели, ако Ви е харесала.