БЕЗСЪНИЕ – лечение с 4 лесни стъпки

БЕЗСЪНИЕ – лечение с 4 лесни стъпки

В тази статия ще споделя моите начини за справяне с безсънието. Ще разкажа за 4-те лесни стъпки, които ми осигуряват здрав и хубав сън вече няколко години и работят безотказно.

Тук няма да намериш повтарящите се стотици банални трикове, които всички сме чували, като:

bezsanie-lechenie-s-4-lesni-stapki-prichini-insomnia-web-obichai-se-com-obichaise-1

  • Броене на овце
  • Въздържание от сладко
  • Прием на хранителни добавки
  • Лекарства и хапчета за сън
  • Хомеопатия
  • Много други

Не твърдя, че тези неща няма да ти помогнат.

Просто тях сме ги чували навсякъде и сме ги чели във всяка една статия в интернет. Идеята тук е да те запозная с моите начини, които лично използвам всеки изминал ден, без да ми се налага да правя сложни ритуали, да приемам лекарства или да се ограничавам. Здравият сън е естествен механизъм за нашето тяло, без да са необходими добавки, хапчета и др. Достатъчно е да му създадем правилните условия и то ще се възползва от тях.

Безсъние – причини и последствия

Тук няма да се впускам в много подробности за причините и последствията от безсънието. Все пак целта ми е най-бързо и ефективно да помогна на хора, като теб.

Все пак ще спомена, че причините за безсънието, още познато като инсомния, може да са много разнообразни. Те често се свързват със стрес и преумора на работното място или вкъщи. Иронията е, че колкото по-изтощен е нашият организъм, толкова по-податлив на безсъние е той. Това от своя страна води до по-голямо изтощение и може да завърши с доста сериозни последици за нашия организъм.

Много хора съветват да намалим причините за безсънието, но това не винаги е лесно или възможно.

Много често срещана причина за безсънието може да са магнитните бури. Те се случват постоянно, през цялата година и определени хора могат да са чувствителни към тях.

Разбери повече за магнитните бури и как да се предпазиш от тях ТУК.

Защо здравият сън е важен?

Биология – така са устроени почти всички живи организми на земята.

Мозъкът на всеки един от нас може да работи определено време, преди да му е нужна почивка. Сънят е от огромно значение за ума ни. Чрез него той се изчиства от натрупаните емоции и ненужни спомени от деня. Това е един вид ежедневна профилактика за нас. Всички знаем какво става с една машина, ако не се поддържа.

Точно така, тя се чупи.

Липсата на качествен съм в дългосрочен план може да доведе до депресия, главоболие и много друго нежелани последствия.

4-те лесни стъпки против безсъние

[1] Не се приспивай с телевизора или телефона си

Това е една от най-често срещаната грешка, която хората правят. Преди си мислих, че не мога да заспя без да гледам в някакъв екран. Мислих си, че с телефона мога да изморя очите си преди сън и това ще ми помогне да заспя.

Голяма грешка.bezsanie-lechenie-s-4-lesni-stapki-prichini-insomnia-web-obichai-se-com-obichaise-3

Доказано е, че синята светлина от екраните вреди на очите, особено при съня. Вярно е, че това ги изморява и в някои случаи може да доведе до заспиване, но тогава сънят не е спокоен и здравословен.

Много хора, включително и аз преди време спях на пуснат телевизор цяла нощ. Мислих си, че го използвам като нощна лампа и ми е жизнено важен. Оказа се, че това не е така. Той само смущаваше съня ми, светеше ми в очите и ме будеше с говора си.

Какво направих ли?

По стечение на обстоятелствата останах без телевизор в спалнята си. Точно след 2 дена спря да ми липсва. Реших, че това, което гледам на него не е изобщо важно… просто шум, които ми пречи. Сега в стаята си имам само една нощна лампа. Правилото гласи – никакви светещи екрани 30 минути преди заспиване. Спокойно, изобщо не е трудно постижимо.

Какво правя, когато легна? – Прочитам по 1-2 страници от някоя книга. Вече толкова съм свикнал с добрият сън, че заспивам в рамките на 5 минути.

[2] Поеми дълбоко въздух и се отпусни

Знам, това изглежда прекалено просто, за да свърши работа, но те уверявам, че има ефект.

Когато легнеш в удобната за сън поза, поеми дълбоко въздух и с издишването му се опитай да отпуснеш всеки един мускул. Ще се изненадаш колко напрегнато може да бъде цялото ни тяло, когато си легнем, без дори да го осъзнаваме. Идеята на това упражнение е да сме наясно, че това е така и да го променим.

[3] Полети като птица

Това е един малко по-странен подход, но съм разбрал че при мен действа изключително добре. Когато легнеш и се отпуснеш, следващата ти задача е да си представиш че си птица, която лети.

bezsanie-lechenie-s-4-lesni-stapki-prichini-insomnia-web-obichai-se-com-obichaise-5Избери хубава дестинация за полета си. Не е нужно да е конкретно място, на което си бил. Представи си как летиш над красиви тропични острови, тюркоазено сини води и ярко зелени планини и ливади. Представи си как би ухаел въздуха там. Прелитай над палмите, минавай между скалите, разглеждай пейзажа и преди да си се усетил вече ще спиш като бебе.

Забелязал съм и още една интересна зависимост. Тази тактика ще ти донесе и много по-приятни и спокойни сънища.

Особено важно е да не си представяш съществуващи места, като офиса, дома или града ти. Нека е нещо съвсем откъснато от ежедневието ти. Тази тактика ще ти помогне да не мислиш за събитията от деня, което допълнително ще ти помогне със заспиването.

[4] Аметист, аметист и пак аметист

Силата на естествените полускъпоценни камъни не е тайна. Тяхната полза за тялото и ума на човека е доказана още от дълбока древност.

bezsanie-lechenie-s-4-lesni-stapki-prichini-insomnia-web-obichai-se-com-obichaise-ametist-amethystАметистът е един от най-ранно използваните камъни. И още тогава хората са открили, че той върши чудесна работа за съня. Не случайно е известен като “камъка на спокойствието”. За него се знае, че подобрява съня, премахва стреса и защитава от лоша енергия и мисли.

Реших да пробвам – нямаше какво да губя.

Поставих аметист в спалнята си, както ме бяха посъветвали и вече повече от 7 години той стои там и се грижи на съня на семейството ми. Допълнително, аметистът премахва кошмарите и ни зарежда с енергия. По този начин всички сме много по-отпочинали и готови за предизвикателствата на новия ден.

Именно за това започнах да се занимавам с изработката на такива талисманчета от аметист и други камъни. Те вече са в домовете на стотици хора из цяла България, а някои от тях са отпътували и за чужбина.

Можеш да избереш от 2-та варианта, който ти допада повече:

  • Талисманче под формата на енергийно дръвче, 100% ръчно изработено, което да поставиш в спалнята си. В короната му има множество малки аметистчета, които ще се грижат за твоя сън. Не са използвани никакви синтетични материали.
  • Гривничка от Аметист и Розов кварц, която можеш да носиш всеки ден. Освен че е стилна и подходяща за всякакъв тип тоалети, тя ще помага и за здравият ти сън през нощта.

Предпази се и ти от депресия и изтощение, причинени от некачествен сън, като следваш тези лесни 4 стъпки.

Разбери повече за дръвчето и гривничката, като кликнеш върху тях по-долу.