Как да направя така, че да започна да спестявам?

Как да направя така, че да започна да спестявам?

Мария

Здравейте, приятели! Днес искам заедно да помислим и да открием начини, по които да спестяваме и това да не ни пречи на оцеляването. Знам, че някои хора трудно успяват да се вместят в бюджета си, затова нека разгледаме някои важни неща, които всъщност биха ни спестили пари. Да знаете, че тук не говорим да мизерствате, а просто да премахнете или намалите някои неоправдани разходи.

da-spestim-ot-smetkite-za-elektrichestvo

Първо – да спестим от сметките за електричество?

Кои електроуреди имам предвид?

 • Телевизорът, който работи по цял ден, само за да не е тихо в стаята.
 • Компютърът, който вероятно не сте използвали от няколко дни, но въпреки това стои включен, ако случайно „някой ден“ Ви потрябва.
 • Електрическата крушка в коридора или в стая, в която никой не стои в момента. Ако искате да спестявате по 4% всеки месец от сметките за електричество, заменете обикновените крушки с нажежаема жичка с LED. Вярно е, че са малко по-скъпички, но инвестицията се възвръща. Освен това са и по-издържливи от обикновените.
 • Също така не е необходимо бойлерът да работи целодневно, само защото искате да се изкъпете след работа. Може да го включите след като се приберете и той за час – час и половина ще затопли водата. Така сметките за тока ще придобият по-нормални стойности.
 • Сушилнята също е голям консуматор на енергия, затова лятото можете да използвате простира на терасата или сгъваем сушилник за дрехи. Ако Ви мързи: е, ще се наложи да платите за мързела си. 😀
 • Когато ястието е в печката и му остават 10 мин., докато се сготви, ами можете да я изключите. Това също ще Ви спести някой лев от разходите за електричество.
 • Винаги можете да използвате и нощната тарифа на електроразпределителното дружество. Цената ѝ е наполовина по-ниска от дневната. Много от модерните уреди вече разполагат с програми за отложен старт. Така можете да изперете дрехите на нощна тарифа.
 • Ако искате климатикът Ви да харчи по-малко електричество, редовно почиствайте филтрите му. Не го включвайте на най-ниската температура през лятото, ако искате да спестявате. Не казвам да стоите на жега, но кой стои зимата на 16 градуса, да не говорим, че лятото може да си докарате простуда при такава голяма разлика с външната температура.
 • Проверявайте редовно сметките си за електричество и ако забележите рязка промяна в тях, сигнализирайте незабавно на електроразпределителното си дружество. Вероятно някой съсед краде ток и Вие сте баламурникът, който ще го плати.
kak-da-spestim-ot-smetkite-za-voda

Второ – как да спестим от сметките за вода?

 • Когато бях в Германия на стаж преди 8 г. ми направи много силно впечатление, че техните душове автоматично спираха след 5 мин. На мен ми беше изключително странно, защото в началото ми се налагаше да пускам душа по 4-5 пъти, докато успея да се изкъпя. После ми хрумна, че е направено с цел икономия на вода и започнах да се старая да се къпя по-бързо. След 1 седмица вече можех да взема душ само за 2 интервала. Когато си дойдох в България след 3 седмици всичко приключи. Та, мисълта ми е, че можем да намалим престоя си в банята, за да намалим разходите си на вода. Екология, какво да правиш? 😀
 • Напоследък все повече се убеждавам, че миялните машини също могат да Ви спестят от разходите за вода. Една такава система почиства чиниите с не повече от 10 л вода, което не би се случило, ако ги миете на ръка.
 • Като казвам да пестим от вода, това не означава да не я пием, все пак тя е важна за здравето ни, затова не пестете от пиенето на вода. 😉

Трето – как да заделяме от заплатата си?

Правилният въпрос е не как, а по колко минимум без това да ме притеснява? Няма такъв минимум, всеки може да задели толкова, колкото няма да му попречи да живее добре и да не мизерства. Аз и годеникът ми имахме следната система: всеки отделя някаква сума от заплатата си (да речем 500 лв.), която служи за задоволяване на нуждите ни през месеца, плащане на сметки и така нататък. Останалите пари от заплатата всеки си прибира и прави с тях, каквото намери за добре. Общите пари обаче служат само за общите задължения, за набавяне на храна и забавления (кино, театър, концерти, излизане с приятели). Изчислете точно каква сума Ви е необходима и гледайте всеки месец да се вмествате в нея. Това не се получава винаги, защото все има по някой непредвиден разход, но и така да е, лесно ще успеете да се справите с него, защото вече имате спестявания.

kak-da-namalim-razhodite-si-za-hrana

Четвърто – как да намалим разходите си за храна?

Отговорете ми на този въпрос честно. Храните ли се постоянно навън с дюнери? Ако сте от тези хора, то определено това не е евтино удоволствие. Как обаче да намалите разходите си за това? Ами много просто – започнете да готвите вкъщи. Едно, че ще можете да направите ястието така, както на Вас Ви харесва и няма да обвинявате дюнерджията, че е бездарник и не може да готви, друго, че ще използвате продукти по свой избор. Така ще Ви излезе по-евтино, а и е доста по-здравословно! Ако не обичате да готвите и мразите да прекарвате времето си в кухнята, то определено не следвайте тази препоръка. 🙂

Това са нещата, за които се сещам! Ако на някой от Вас му хрумне нещо интересно, да ми драсне предложението в коментарите. Много ще се радвам да видя различни мнения!

Поздрави и спестовен ден!

С обич: Мария 🙂

Споделете статията със своите приятели, ако Ви е харесала.