Три бързи тактики за подсилване на мозъка

Три бързи тактики за подсилване на мозъка

„Да виждаш и да чуваш значи да съществуваш; да размишляваш значи да живееш.“ Шекспир

Статията е създадена от Мария 🙂

Здравейте, приятели! Още в началото искам да Ви попитам нещо: често ли мислите?

Това може да Ви се стори доста странен въпрос, много от Вас може да си кажат: „Ти наред ли си?; От космоса ли падаш?; Ми ти кЪ мислиш? Разбира се, че мисля и то всеки ден!“ В тази статия ще споделя с Вас три начина, по които аз подобрих мисленето си. Ключът е в това, че всяка от стъпките трябва да се повтаря, докато не ни стане навик. След това вече е лесно. 🙂

 

1. Тактика № 1: да пием достатъчно вода.

Добре, съгласна съм с това, че всеки човек мисли и то непрестанно. Аз имам предвид друго, задавайки този въпрос. Давам пример: играете Белот, всички играчи, без Вас, успяват да следят картите, които са се изиграли и винаги знаят какво трябва да дадат. По-напредналите дори знаят какво имате в ръката, но това е отделен въпрос. 😀 Вие си казвате: това не е за мен, не мога да ги следя тези карти и се ядосвате, когато Вашият съотборник Ви замери със солницата, затова, че не можете да проследявате играта. В миналото аз бях човекът, който изяждаше солницата. Това не е шега. 😀 С течение на времето нещата се промениха. Видях, че концентрацията ми е много ниска, губех мисълта си изключително лесно и усещах, че мозъкът ми прави номера. След един неприятен инцидент научих защо мозъкът ми не ме слуша. Изводът, до който впоследствие достигнах е, че пиенето на вода е спомогнало за моето по-бързо излекуване и освен това усетих, че мозъкът ми вече ме слуша повече. Докато бях студентка това не беше така и имах много голям проблем с концентрацията. Затова, ако искаме да сме концентрирани и да мислим по-добре, трябва да си набавяме поне 2 л вода на ден.

Как да разберете колко е минималното количество вода за Вас?

Много просто, на всеки килограм от Вашето тяло се полага по 0,033 л (или иначе казано, 33 мл). Умножаваме теглото си по 0,033 и получаваме количеството вода, което трябва да изпием. Например: аз тежа 50 кг. Умножавам това тегло по 0,033 и получавам 1,65 л на ден. Това е минималното количество вода, от което се нуждае моят организъм. Или с други думи казано: 8-10 чаши (от по 200 мл). Не изглежда много, нали?Разгледахме една от причините, поради, които мисленето ни е затруднено.

 

Пийте вода, за да събудите мозъка си!

Коя е другата според Вас? Мързел? Леност?

2. Тактика № 2: да бъдем активни.

Да, тук сте прави. Лошото е, че от малки сме забравили да мислим и ни „мързи в червата“ да го правим. Дори избягваме различни забавни неща, само и само да не помислим за 1 минута. Например наш близък приятел има рожден ден. Обаче проблемът е, че не знаем какво да му подарим, въпреки, че сме заедно по цял ден. Защо не знаем? Или защото не сме слушали какво ни казва, или защото ни мързи да помислим какво харесва, за какво си мечтае и т.н. Има вариант и да е комбинация от двете. 😀 Мързи ни дори да измислим сами готино пожелание за картичката и започваме да се оправдаваме пред себе си: „То тия картички кой ги чете… Сега, като му я дам, няма и да я погледне… После ще я забута някъде да хваща прах… За какво да си напъвам мозъка?“ Каква е истината обаче – когато си „напънете мозъка“ да измислите готино пожелание за своя приятел, той със сигурност много ще се зарадва, може дори да се просълзи. Ще сложи картичката в някоя витрина, където да е близо до очите му всеки ден и ще си спомня за милите думи, които сте се постарали да напишете за него. Като разбере, че не сте го намерили в Интернет ще си каже: „Лелеее, той е отделил време да напише нещо специално за мен, сигурно означавам много за него.“ И вероятно е прав, нали? Предполагам Вие също бихте се зарадвали на лично послание? И още как!

Искам да Ви разкажа една история, която привлече вниманието ми. Преди време си бяхме купили нова настолна игра (за тези от Вас, които не знаят какво е това, представете си Монополи, но нищо общо :D) и поканихме приятели, за да я тестваме и с повечко хора. На един от тези хора не му хареса, защото, видиш ли, трябвало да се мисли, за да я играе. Аз и Добри останахме в шок, защото професията му го кара да мисли, за да разрешава проблеми. Установихме обаче, че мозъкът му е залинял. От мързел е забравил да мисли или дори и да не е, не иска да го прави. Училищата и университетите в България подстрекават тази мозъчна леност. На никой не му се занимава с нищо. До какво заключение стигнах сама за себе си? За да не те мързи да мислиш, трябва да не те мързи и да правиш различни упражнения, да се разхождаш, да караш велосипед, да бягаш с кучето в парка и каквото още се сетиш. Физическото действие помага и на ума да учи по-лесно. Наскоро присъствах на един тридневен семинар, от който научих изключително много неща, докато танцувах, скачах и се забавлявах. Тогава сме активни и мозъкът ни се събужда. Къде сме видели в училище да стане нещо забавно, да не говорим за университета. Колкото по-скучно и отегчаващо е, толкова по-добре. После да няма: „Ама те студентите нещо не са наред, скачат в Марица!“ Не се плашете, драги университетски и училищни преподаватели: не е от студентите и учениците. Просто не знаете как да задържите вниманието им. Затова учениците са лоши, студентите не ходят на лекции и т.н.

Бъдете активни, за да събудите ума и тялото си!

3. Тактика № 3: да четем книги.

Сигурно се чудите, добре де, ами как, аджеба, да започна да мисля и сам да решавам проблемите си? Сигурно отговорът ще Ви се стори доста странен. Истината е, че е добре да четем книги. От малка обичам да чета, защото това развива въображението ми, кара ме да си представям различни светове, да се потапям изцяло в историята. Никога няма да се откажа от художествената литература, но напоследък страстта ми е да чета книги, които ми показват различни аспекти от живота, върху които никога не съм се замисляла. Ето тези книги ме научиха да мисля. Те ми показаха нещо добре забравено. Първата ми книга с подобна тематика, която като че ли премахна някаква кърпа от очите ми беше “Монахът, който продаде своето Ферари“ от Робин Шарма. Трудно ми е да опиша какви чувства и мисли предизвика тази книга у мен. Горещо я препоръчвам. Включете се в нашия имейл лист и ще Ви изпратя няколко книги, които са помогнали на мен и благодарение на тях съм включила мозъка си.

Четете книги, за да накарате мозъка си да разсъждава!

И нека обобщим: да пием повече вода, за да позволим на мозъка ни да работи; да се движим, за да избягваме леността на тялото и ума си. Ако сме преподаватели, да не отегчаваме учениците си до смърт! 😀 И не на последно място – да четем книги.

Споделете с мен в коментарите отдолу дали статията Ви е харесала и какво бихте допълнили.

Желая Ви хубав и усмихнат ден!

 

Мария J

Споделете статията с Вашите приятели, ако Ви е харесала. 🙂

Оставете своя имейл адрес, за да Ви изпратим желаните книги. 🙂

* Задължителни полета